Wie is Ahmad?

Ahmad Ahmadyar werd op 1 oktober 2000 geboren in Ghazni, in het oosten van Afghanistan. Van 2009 tot 2011 was hij met zijn vader op de vlucht. Ondertussen is hij Belg. Hij slaagde in de opleiding Maatschappelijke Veiligheid aan de Vives Hogeschool in Kortrijk en studeert nu verder aan de KULeuven.

#ikbenahmad

Ahmad

Het boek

Ahmad was bijna 9 toen zijn vader hem meenam, weg uit Afghanistan. Het zou twee jaar duren voor ze weer rust vonden. In de zomer van 2019, toen hij net zijn diploma secundair onderwijs had behaald, besloot Ahmad op te schrijven en te vertellen hoe hij de harde tocht als kind heeft beleefd, en te tonen wie hij vandaag is: een jonge, zelfbewuste Belg met een doelgerichte droom. Ahmad wil met zijn boek de stem laten horen van zovelen die nooit gehoord kunnen worden. En het thema vluchtelingen en migratie vooral bij jongeren bespreekbaar maken.

recensie dewereldmorgen.be

recensie Sven Peeters

Ik spreek voor hen die hun verhaal niet verteld krijgen – interview sept 22

De cover

Parisa Akbarzadehpoladi maakte de tekening voor de cover. Zij is grafisch vormgever, illustrator, fotograaf en mensenrechtenactiviste. Tot 2013 woonde ze in Iran. Daar werkte ze bij een tv-zender en bij reclamebureaus als regisseur, fotograaf en graficus. In 2020 ontving Parisa de prijs voor Rotterdamse Vrouw van het Jaar in de categorie Kunst & Cultuur.

Uitgegeven met steun van Literatuur Vlaanderen

Het boek

Ahmad was bijna 9 toen zijn vader hem meenam, weg uit Afghanistan. Het zou twee jaar duren voor ze weer rust vonden. In de zomer van 2019, toen hij net zijn diploma secundair onderwijs had behaald, besloot Ahmad zijn herinneringen op te schrijven en te vertellen hoe hij deze harde tocht als kind heeft beleefd. Zijn verhaal vraagt om gelezen te worden. In een brief aan zijn kleine zus op het einde laat hij zien wie hij vandaag is: een jonge Belg met een doelgerichte droom. Ahmad wil met dit boek ook de stem laten horen van zovelen die nooit gehoord kunnen worden. En het thema vluchtelingen en migratie vooral bij jongeren bespreekbaar maken.

De cover

Parisa Akbarzadehpoladi maakte de tekening voor de cover. Zij is grafisch vormgever, illustrator, fotograaf en mensenrechtenactiviste. Tot 2013 woonde ze in Iran. Daar werkte ze bij een tv-zender en bij reclamebureaus als regisseur, fotograaf en graficus. In 2020 ontving Parisa de prijs voor Rotterdamse Vrouw van het Jaar in de categorie Kunst & Cultuur.

Uitgegeven met steun van Literatuur Vlaanderen

Waar vind je het boek?

Op de webshop van de uitgever: vzw Herkes is ook de uitgever en verdeler van de meertalige kinderboeken van nik-nak. Het boek is ook verkrijgbaar bij de boekhandel (via bestelling). Bibliotheken en scholen kunnen zich richten tot hun gebruikelijke boekenverdeler, of rechtstreeks tot info@nik-nak.eu.

148 pagina’s, paperback – ISBN 9789493136502

Ahmad houdt lezingen naar aanleiding van zijn boek en zijn ervaring. Die wil hij op een positieve manier inzetten.

 

Ik ben Ahmad lezing

In gespek met leerlingen

  • Ahmad komt vertellen op school over migratie, vluchten en bv. de rol van de media in het beïnvloeden van de publieke opinie. Hij nodigt leerlingen uit om in gesprek te gaan over het thema.
  • Ook basisscholen kunnen Ahmad uitnodigen om zijn verhaal aan de leerlingen of leerkachten te komen vertellen.

Lezingen op maat voor studenten en schoolteams

  • Aan studenten sociaal en/of maatschappelijk werk die in hun toekomstige job met migratie en vluchtelingen in aanraking zullen komen, licht Ahmad vanuit zijn ervaring hulporganisaties toe zoals opvangcentra, fedasil en CGVS en geeft hij tips om met bepaalde zaken om te gaan.
  • Aan studenten van de lerarenopleiding, lerarenteams, ondersteunend en beleidspersoneel legt Ahmad uit wat de rol van leerkrachten en van het onderwijs is bij het ‘resettlement’-proces van nieuwkomers, en wat bv. gedwongen migratie inhoudt.

Ik heb zelden onze leerlingen zo lang geboeid zien luisteren. Ze hingen letterlijk aan zijn lippen Het riep na de uiteenzetting nog heel wat emoties op in beide klassen. De ouders reageerden ook al op classdojo en twee mama’s vroegen zelfs of ze het boek mochten lenen. Ahmads nuchterheid bij het vertellen van zijn verhaal is indrukwekkend. Een krachtige boodschap vol hoop en moed, die nog lang blijft nazinderen en in je lijf kruipt.

Reactie na het bezoek van Ahmad

Basisschool Vande Borne in Jette

Download gratis lesmateriaal

Een schrijfopdracht, creatieve opdrachten, kringgesprekken, situatie- en inleefkaarten… Download hier de lesideeën en opdrachten voor leerlingen bij het boek – met dank aan Dorien Nagels.

Zij lazen het …

Contacteer ons!

  • Heb je vragen over het boek of de beschikbaarheid?
  • Wil je als school of bibliotheek meer informatie?

Voor al je vragen aan de uitgever kun je mailen naar chris@ikbenahmad.be.

Wil je graag een auteurslezing of heb je een vraag voor Ahmad?
Stuur dan een bericht naar ahmad@ikbenahmad.be.

 

© Ik ben Ahmad 2021 - 2024 | Website door Nonaweb